Cendres en el pinso

Les cendres al pinso per a gossos, què són?

Si observem l’anàlisis del pinso per a gos o altres animals podem veure un percentatge en cendres al pinso o cendres brutes (“cenizas” o “cenizas brutas”). En moltes ocasions la gent s’imagina les cendres per exemple d’una barbacoa però no hem de confondre conceptes.

# Mites i realitat sobre les cendres al pinso

cendres al pinsoHem sentit en moltes converses que la gent pensa que les cendres són negatives i hem de tenir en compte que això no és cert.

També hem escoltat l’opinió de que quantes menys cendres millor i que per tant un pinso serà més bo quantes menys cendres continguin. Aquesta afirmació també és un error.

 

# En primer lloc ens agradaria donar a conèixer què són les cendres del pinso

Al cuinar els ingredients del pinso a altes temperatures, és a dir al tractar-los, aquest generen uns restes que són aquestes cendres. És a dir, les cendres són el producte que s’obté després de la combustió dels diferents ingredients.

El que resta, les cendres, són la matèria inorgànica i en aquest cas podem parlar dels minerals.

Un cop arribat en aquest punt ja sabem que les cendres acaben sent un resum dels diferents minerals que pot contenir aquest pinso. En són exemples el calci, el fòsfor, el zinc, ferro,…

Les cendres no tenen perquè ser dolentes per als gossos, sinó que són necessàries en les dosis adequades. Les cendres en excés poden ser dolentes però també ho poden ser quan no n’hi ha suficients. Els minerals són necessaris i ho són en quantitats mesurades.

Els nostres gossos o gats han estat domesticats però segueixen necessitant els minerals que anteriorment podien obtenir dels animals morts amb els quals s’alimentaven. Al menjar els ossos dels animals obtenien minerals de gran qualitat, que encara segueixen necessitant.

Les cendres del pinso no és més que una manera de descriure la quantitat de minerals presents.

# Quantes cendres són ideals en un pinso?

En moltes ocasions hem pogut llegir, assistir a conferències i a diferents articles en el que ens parla que un percentatge d’entre el 6% i el 9% és ideal al pinso de gossos (també hi ha casos en els que es parla d’entre un 5 i un 8%). Aquesta franja és la que segons les persones que formulen els pinsos hem de buscar per a seleccionar un pinso.

Ens indiquen que els pinsos Premium per gos o de gran qualitat acostumen a tenir aquestes quantitats de cendres o minerals.

# Què pot passar al teu gos si s’alimenta amb un pinso amb masses cendres?

Quan un pinso conté un percentatge molt alt en cendres pot repercutir en la salut del gos, gat o animal que el consumeix. Aquest excés de minerals pot provocar diferents problemes com poden ser:

  • Problemes gastrointestinals.
  • Un excés en certs minerals pot provocar problemes renals.
  • També la formació de cristalls urinaris.
  • Displàsia de maluc (“cadera”) per culpa d’un excés de calci.
  • I altres.

# Què pot passar a la teva mascota si s’alimenta amb un pinso amb dèficit de cendres?

Habitualment la falta de minerals pot provocar deficiències en el creixement, a l’esquelet de l’animal.

La relació calci-fòsfor ha de ser l’adequada. Sempre diem que no és bo aportar-ne massa però és dolent que hi hagi dèficit. És per aquest motiu que les cendres ens indiquen les quantitats de minerals i buscar pinsos amb un 6-9% pot ser una bona decisió.

Hem de saber per tant que les cendres en els aliments dels gossos, gats,… no són tòxics sinó que són necessaris, molt importants i beneficiaran a la mascota.

Les cendres presents en el pinso de gos no és la mateixa que la present en una barbacoa.

Un aspecte, molt important, a tenir és el dèficit de minerals que podem veure en un aliment humit. En aquests casos observem pràcticament la meitat de contingut en minerals cosa que podria ser deficitari per l’animal. Per aquest motiu sempre es recomana alimentar amb pinso a les mascotes i no sobrealimentar amb les restes dels nostres menjars i aliments.