La Processionària - Què és, símptomes dels animals i com reaccionar

La Processionària – Com pot afectar als animals i com reaccionar?

La processionària és una eruga que comença a aparèixer a partir de l’hivern quan les temperatures comencen a suavitzar-se. Parlem de la processionària com una eruga temuda a causa del greu problema que pot representar per als nostres gossos o gats.

Per qüestions de temperatura, i també d’altres condicions, aquestes erugues són molt habituals als boscos de pins de la zona del mediterrani.

Se’n diu eruga processionària perquè un cop baixen de l’arbre, caminen en línia i en grup fins a enterrar-se a terra per tal de convertir-se en capoll i, posteriorment, en papallona.

# Quins perills representen les erugues processionàries pels nostres gossos i gats?

Gossos

Doncs bé, les erugues processionàries tenen pèls urticants a través dels quals poden provocar irritació o inflamació a les nostres mascotes.

Com podem imaginar, els gossos i gats són animals molt xafarders i acostumen a olorar, llepar o fins i tot menjar diferents matèries vives o orgàniques que es poden trobar per allà on passegen.

Un cop l’animal ha entrat en contacte amb l’eruga, pot començar a tenir reaccions adverses.

Els gossos i gats són molt curiosos i les afectacions poden ser diferents, tenint en compte la manera de contacte, l’estona i la part del cos amb la que la toca.

És important saber que una de les úniques maneres que tenim d’evitar aquesta problemàtica és no passejar per zones infestades i, a més, tenir l’animal controlat i poder reaccionar si veiem que ha de contactar amb la processionària.

Les mascotes deslligades és un dels motius pels quals es veuen afectades per aquest tipus de problemàtica. Nosaltres ho sabem, però els animals no saben les problemàtiques derivades de contactar amb les processionàries. Que no ho facin és la nostra responsabilitat, perquè recomanem passejar amb els animals lligats i controlats, sobretot en aquelles zones de més risc per a ells.

# Símptomes habituals dels animals que han contactat amb les processionàries

Gat

Les principals afectacions que pateixen els gossos i gats a causa del contacte amb aquestes erugues són inflamacions i alteracions a les zones de llavis, boca i nas.

Hem de saber que la toxina que alliberen els pèls és la Thaumatopina, que provoca que el cos de l’animal generi histamina. El que fa que s’activin les reaccions al·lèrgiques defensives del cos. Per aquest motiu es generen inflamacions tant bèsties i que, alhora, poden necrosar els teixits i provocar la mort del gos o gat.

Habitualment, els símptomes es veuen a simple vista perquè causen una inflamació a la zona afectada o de contacte. També es poden veure afectacions oculars. Sempre dependrà de la zona que hagi estat en contacte amb l’eruga.

En algunes ocasions, aquesta afectació també es pot veure a la pell, tot i que no és tant habitual.

Alguns dels símptomes més freqüents poden ser:

  • Malestar de l’animal.
  • Inflamació visible a simple vista.
  • Veure com l’animal intenta empassar.
  • Vòmits.
  • Salivació en excés.
  • Estat de nerviosisme per sobre de l’habitual en cada animal.
  • L’animal “es queixa

Hem de tenir clar que, depenent de l’afectació, els nostres animals poden arribar a morir a causa de la inflamació provocada per aquesta temuda eruga. Si l’animal s’empassa l’eruga, el perill i les conseqüències poden arribar a ser les més temudes.

# Com hem de reaccionar si el nostre gat o gos és afectat per la irritació o inflamació de l’eruga processionària?

Oruga Processionària

El primer que caldrà fer serà desplaçar-nos de manera urgent i immediata al veterinari de confiança o al més proper, al nostre centre veterinari de Valls ajudarem encantats a la teva mascota per qüestions com aquestes o qualsevol altre.

Durant el trajecte, i si tenim manera de fer-ho, recomanem passar aigua calentona (sense cremar a la mascota) per la zona afectada. S’ha de netejar sense fregar per tal d’evitar escampar el problema. Aquesta és una recomanació que permetrà reduir l’efecte de la toxina mentrestant eliminem els pèls presents a la zona afectada.

Un cop arribem al veterinari, aquest serà l’encarregat de tractar a l’animal. Entre d’altres, tractarà d’eliminar els pèls urticants i reduir els efectes de la toxina.

Depenent del tipus d’afectació, l’estat de l’animal i el moment en el qual s’ha detectat i arribat al veterinari, el professional decidirà com actuar en cada cas. La intenció serà la d’eliminar la toxina i reduir l’efecte que ha produït al cos de l’animal.

T’ha sigut útil aquest article?
Comparteix-l’ho amb els teus!

0 Respostes

Deixi una resposta

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *