Arribada nou gat a casa

Arribada d’un nou gat a casa – Informació interessant a conèixer

Un nou gat a casa, què cal saber?

Tota informació és bona per tal d’acollir a la perfecció un nou gat a casa teva. És per això que t’oferim aquest petit article per tal de proporcionar el que poden necessitar els nostres animals.

* Què necessito (material i de coneixements) per començar? Què cal saber sobre l’animal?

El primer que hem de saber és que els gats són animals territorials. Hem de tenir en compte i pensar adequadament en com volem educar a la nostra mascota i marcar des del primer dia unes pautes a l’animal.

Cal saber si és un mascle o una femella, informar-nos sobre una possible esterilització. És essencial disposar de tota la informació possible. Els gats mascles i sense castrar poden marcar territori a casa teva. Per això cal pensar en tot i saber si ha de criar o no, en cas de resposta negativa una bona opció, també per la seva qualitat de vida, seria la possible castració.

La procedència de l’animal és important. Sempre recomanem anar a la protectora d’animals, a vallsgat,… o a altres associacions en les quals disposen, per desgràcia, de gran quantitat d’animals abandonats i criats al carrer. En cas de venir d’un criador també és important conèixer com ha estat cuidat i criat.

L’estrès de petit ha de ser reduït al mínim. Moltes vegades, gats que es troben en grups d’altres animals poden ser més sociables.

Hem de pensar en diferents factors i tenir en compte els seus orígens.

* Què necessita un nou gat a casa per començar una nova vida totalment còmode? (Productes)

  • Alimentació

   Alimentacio gat nou a casa

   El primer que cal saber per escollir una bona alimentació és l’estat del gat i l’etapa de la vida en la qual es troba. Si l’animal està totalment sa, buscarem un pinso per gats en creixement, gat adult o gat sènior segons necessitats. També haurem de triar entre gat esterilitzat o no.
   D’aquesta manera ja ens assegurem que la qualitat de vida està garantida. IMPORTANT!, els primers dies és recomanable administrar el pinso que l’hi estaven donant per evitar tants canvis. Progressivament farem el canvi pel nou pinso (si així ho veiem necessari).

 

 

  • Abeuradors i menjadors

   Un bol per poder posar el menjar i un altre per l’aigua són sempre necessaris. A més, l’aigua s’ha de canviar habitualment (entre 1 i 2 cops al dia) amb la intenció que sigui neta. Una gran opció, que ens encanta recomanar és la utilització de fonts pensades per a mascotes. Als gats els agrada beure de l’aixeta o de sortidors d’aigua. Aquesta és una manera de mantenir en bon estat els seus ronyons.

 

 

 

 

  • Espai

   Els gats han de disposar d’un espai com més ampli millor. Un espai pel qual es pugui moure còmodament i alhora amagar-se, pujar a zones altes,… Cal conèixer les necessitats dels gats per tal d’aportar un espai adaptat al què necessiten. Els gats són animals que poden ser caçats per altres espècies. La seva naturalesa és de xafarder i d’observació. Per aquest motiu ha de disposar d’aquestes comoditats.
   A poder ser també ha de tenir un espai al qual rascar. De rascadors per gats n’hi ha de molts tipus, mides i preus.

  • D’higiene

   Bandeja Higiènica per gats


   Una bandeja higiènica o gatera és essencial pel dia a dia dels felins. En el seu interior hem d’incorporar arena clumping (aglomerant) per tal de facilitar la seva neteja i alhora cridar l’atenció del gat i fer que l’utilitzi. Amb una pala n’hi haurà prou per treure, cada dia, el pipí i les caques.

 

 

 

  • Pel passeig (en cas que n’hi hagi)

   No és molt habitual sortir a passejar amb els gats. De totes maneres són moltes les persones que utilitzen collars amb cascavell per tal de poder localitzar-lo amb facilitat. En qualsevol cas, això es pot fer passat un temps, per no introduir tants elements nous a la vida del nou gat a casa.

  • Per l’adaptació

   Hi ha l’opció d’utilitzar certes hormones de gat, producte pensat per ells i molt recomanat per veterinaris, per tal que es senti bé i relaxat. Com ja indiquem, intentar fer pocs canvis a casa i alhora seguir amb el que tenia abans de ser adoptat i fer els canvis progressius.

  • Pel joc

   El joc dels gats és molt important. Hem de tenir en compte que són animals que poden passar moltes hores sense necessitar de nosaltres, però alhora tenen necessitats de diversió i de saciar el seu instint de caçar. Per aquest motiu recomanem disposar d’algun rascador i d’algun joc interactiu o de fer-los pensar (com una bola amb menjar dins) per tal d’incitar al joc i a la distracció. A més, el joc també els pot ajudar a integrar-se a la seva nova família.

  • Descans

   nou gat a casa dormint

   Els gats dormen i descansen per tot arreu. Una bona opció és proporcionar-l’hi un llit expressament per a ell. Ubicar-ho a prop dels llocs que habitualment hi ha persones durant més hores o més estona. D’aquesta manera es sentiran a gust i confortables en el seu espai de descans.

* Possibles problemes amb els quals et pots trobar (i les seves solucions)

 • Trencar coses: els gats són animals que per naturalesa necessiten un espai per rascar. És per aquest motiu que sempre, com ja hem indicat, recomanem comprar un rascador per gats. D’aquesta manera podem prevenir desperfectes a mobles, al sofà, a les butaques i a altres objectes de la casa. És importantíssim prevenir aquest tipus d’actuació, ja que la correcció sempre és més difícil. Ens podem avançar al problema per tal d’evitar-lo en un futur a curt o llarg termini.
 • Poca vitalitat: la tristesa, els “baixons” (les davallades) o altres tipus d’estats d’ànim poden veure’s a simple vista. Un gat poc actiu pot ser simplement per caràcter però també pot ser provocat pels canvis o la no adaptació. Hem d’estar a sobre i intentar-nos implicar al màxim amb l’estat d’ànim de l’animal, donant en tot moment el que pot necessitar.
 • Malaltia: són moltes les possibles malalties que poden afectar als animals. Per això, sempre recomanem realitzar una visita al veterinari per tal de conèixer el seu estat físic. En cas que al seu nou hàbitat hi hagi altres mascotes, és encara més necessària aquesta visita.
 • Estrès: òbviament, un canvi d’espai pot ser l’origen d’un estat d’ansietat o estrès a la nostra mascota, en aquest cas al nou gat de casa. És per aquest motiu que els hem de deixar passar pels diferents estats. Intentant no premiar aquest estat d’ànim. És a dir no premiar, o no acariciar (encara que és difícil) a l’animal quan està en un estat no agradable o incòmode. En cas contrari, pot pensar que és el que esperem d’ells i aquest comportament sigui continuo.
 • Agressivitat: els gats, com ja hem dit, són animals territorials. Un canvi de llar, o l’entrada a una llar “ja ocupada” pot provocar agressivitat en el nou gat o en els gats anteriors. Per aquest motiu és important realitzar la introducció de la manera adequada.
 • Fer necessitats a llocs inapropiats: també ens podem trobar en el cas que el gat faci el pipí i la caca fora de l’espai marcat per fer-ho. En aquests casos, cal ensenyar sempre el lloc on s’ha de fer. No s’ha de castigar a l’animal, sinó que recomanem des del primer moment ensenyar la bandeja higiènica i alhora utilitzar una arena apropiada, com la sanicat Oxygen, Rose d’Orient, Clumping,… o d’altres pensades per a aquest acte. Utilitzar arenes de grans superfícies i molt econòmiques a vegades pot representar un problema. Moltes arenes de gat estan aromatitzades per tal d’incitar al gat a orinar o defecar sobre aquesta arena. Arenes barates a vegades no disposen d’aquest afecte.
 • Possessió: hem de tenir en compte que als gats els agrada sentir-se amos i senyors dels espais. Evitar-ho ha de ser un dels nostres objectius. D’aquesta manera podrem prevenir l’agressivitat amb les visites o amb altres animals que puguin ser introduïts en el futur.
 • No acceptació per part d’altres espècies animals: les noves olors que desprenen els gats quan vénen de l’exterior poden provocar la no acceptació per part dels gats o gossos que viuen fins al moment en un hàbitat concret. El que hem d’aconseguir és que les olors els siguin familiar i agradables. Feromones i una introducció adequada poden resultar essencials per aquest tipus d’actituds.

* Hàbitat en el qual ha de viure el nou gat a casa i com ha de ser

Nou gatet a casa

Hem d’oferir-l’hi uns mínims que poden ser ampliats amb la intenció de prevenir certes problemàtiques.

Cal pensar també en si tenim o no animals dins de casa. A més, cal pensar en si són de la mateixa espècie o d’altres.

Hem de saber introduir a l’animal adequadament a la seva nova llar, en aquest cas. Evitar problemes inicials pot ser la solució a una gran varietat de problemes en el futur.

Facilitar-l’hi l’entrada és essencial. Que tingui tot el dia accés al seu menjar, a l’aigua (neta en tot moment) i a la gatera o arener per tal de poder fer les seves necessitats.

A més, hem d’evitar canviar d’ubicació aquests productes o articles. No hem de desorientar a l’animal, hem d’intentar fer els mínims canvis per tal que no es senti en un lloc nou cada dia.

Els gats són animals que, en estat salvatge, poden ser caçats. Són animals curiosos, observadors i alhora necessiten tenir vistes des de certes alçades.

Per aquest motiu recomanem que el gat disposi d’un espai en el qual pugui enfilar-se per tal de poder sentir-se a gust i segur.

* Prevenir com cobrir totes les seves necessitats físiques i mentals

gat feliç a casa

Hem de conèixer una mica les necessitats dels gats per tal que les seves necessitats físiques i mentals puguin quedar cobertes al complet.

Algunes ja han estat indicades en aquest article d’introducció d’un nou gat a casa.

 • Hem de netejar a diàri la bandeja o gatera. D’aquesta manera evitarem que l’animal faci les seves necessitats fora d’aquest espai. Prevenir aquest problema evitarà problemes en el futur.
 • Un rascador els ajudarà a saciar la seva necessitat de rascar.
 • Les joguines ajudaran a cobrir l’instint natural de caça que tenen els felins.
 • I moltes altres.

Certes necessitats també es veuran cobertes per l’alimentació, necessitats sobretot físiques i internes.

* L’animal es quedarà sol a casa? Quantes hores?

Hem de conèixer si l’animal estarà sol a casa en algun moment. En aquest cas seria interessant saber quanta estona.

Si és molta estona, hem de proporcionar les eines adequades pel seu benestar, i per a la seva distracció.

Joguines de pensar, joguines interactives, rascadors,… poden ser la solució adequada a aquest problema. Hem de prevenir el seu estrès o malestar. És important aportar totes les eines pertinents en cada moment.

* Ja hi ha altres animals a casa? Com cal realitzar la introducció?

gat i gos

En el cas dels gats, quan tenim un gat a casa ja coneixem el seu comportament però a vegades ens pot arribar a sorprendre. Sempre recomanem haver realitzat una revisió al nostre veterinari per tal de prevenir que es passin possibles malalties. També és essencial informar al professional veterinari que hi ha altres gats a casa per tal que puguin fer certes proves.

La introducció ha de ser supervisada en tot moment per part nostra. Hem d’evitar baralles o estats d’ànims agressius per tal d’ajudar-los a tenir una bona experiència i un contacte agradable.

El mateix pot passar amb la introducció d’un gat nou en una casa en la qual hi ha gossos o altres animals.

La introducció sempre ha de ser supervisada i sense estats nerviosos dels animals ni dels propietaris.

* L’animal no s’adapta al lloc?

És possible que els gats no s’adaptin a l’espai. Hem d’ajudar-lo i facilitar tot l’indicat anteriorment.

Amb aquestes pautes és poc probable que el gat no es senti a gust amb el pas dels dies. Hi ha l’opció que els primers dies estigui en un estat alt de nervis. En qualsevol cas, el pas dels dies ajudaran al gat.

* Vacunacions, revisions, xip, paperassa,…

La revisió pot ser més o menys intensiva depenent de si ha de compartir espai amb altres gats o altres espècies animals.

Recomanem visitar al professional veterinari habitual, a Prozovalls disposem d’aquest servei, per tal de rebre la informació adequada i necessària.

* Alimentació

Alimentacio nou gat a casa

Sempre recomanem la utilització de pinsos per gat de la màxima qualitat possible. De pinso per gats n’hi ha de moltes qualitats i de molts preus. Trobar l’apropiat no serà difícil si disposes de l’assessorament adequat. A Prozovalls ens encanta a informar i ajudar als clients que ens visiten diàriament.

És per aquest motiu que, si ho necessites, disposaràs de la nostra ajuda.

Amb aquestes pautes podem donar per tancada aquest petit article sobre l’arribada d’un nou gat a casa.

Si t’ha resultat interessant o creus que ho pot ser per a algú pròxim a tu, pots compartir-lo o comentar.

0 Respostes

Deixi una resposta

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *