Com triar el pinso pel teu gos.

Triar un bon pinso pel teu gos o gat – Consells i recomanacions

Com ja hem estat escrivint anteriorment, el pinso tant per a gos com per a gat, és un mercat molt ampli i a vegades resulta molt difícil seleccionar un pinso de qualitat, a bon preu i a la vegada adequat per a cada animal.

En aquest petit article ens agradaria orientar a tots els nostres lectors i explicar una mica l’etiquetatge dels pinsos, amb què ens hem de fixar, eliminar alguns mites,…

En aquest sentit la pregunta acaba sent:

# Com triar el pinso pel meu gos o gat?

I la resposta resulta extremadament extensa. Sempre s’han de tenir en compte diferents aspectes com els que ja vam comentar en l’anterior article sobre el millor pinso per a gossos.

En aquest cas ens agradaria parlar sobre algunes de les coses que caldria buscar en un aliment de qualitat per a gossos i també per a gats.

# Etiquetatge del pinso per a gossos i per a gats

Això és una cosa que la majoria de persones mira però moltes vegades la gran varietat d’opcions i la gran varietat de possibilitats a l’hora d’etiquetar provoquen que no s’entengui res de res.

El que ens proposem és donar a conèixer coses bàsiques però que poden ajudar molt als propietaris d’animals preocupats pel menjar que els hi donen.

Cal mirar l’etiquetatge amb una mica de coneixements i no deixar-nos guiar pel marketing que s’ha creat fins i tot en aquests aspectes.

  •  L’orde dels ingredients

Hem de tenir en compte que les diferents marques estan obligades a col·locar a l’etiqueta l’orde dels ingredients segons quantitat (de més a menys).

És a dir que el primer ingredient que llegim ha de ser el que més conté el pinso. De totes maneres això dóna molt a parlar i volem donar a conèixer-ho a tots els nostres amics, simpatitzants, lectors i clients.

Són moltes les marques que desglossen certs ingredients amb l’intenció de que l’ordre sigui el que ells mateixos desitgen. És a dir que per exemple hi ha empreses que poden separar el moresc, l’arròs,… o altres cereals amb l’intenció de fer pujar les carns al primer nivell d’ingredients. N’és un exemple la separació del moresc en diferents tipus de moresc. En aquest cas per tant juguen una mica amb el marketing i intenten vendre el que realment no són.

És per aquest motiu que sempre hem de fixar-nos amb l’ordre dels ingredients i a l’hora amb si d’altres ingredients estan desglossats o no.

També resulta important saber que hi ha moltes marques de pinso per a gossos i per a gats que donen indicacions sobre els percentatges totals de cada ingredient. És a dir que per exemple podem trobar un pinso amb pollastre (30%). Resulta interessant aquest tipus d’etiquetatge ja que inclou més informació que a l’hora pot resultar molt útil per al propietari.

L’ordre dels ingredients és un factor que cal mirar però que a la vegada cal conèixer totes les «trampes» amb les que ens podem trobar.

  • Les carns fresques i/o deshidratades

Per altra banda són moltes les marques que també juguen amb el desconeixement a l’hora de posar les carns i etiquetar-les. Aquest etiquetatge es pot calcular després de fer la cocció dels ingredients o abans. És per aquest motiu que moltes empreses col·loquen carns fresques com a ingredient principal i en altes dosis ja que han fet l’anàlisis abans de la cocció. Per tant aquest valor s’alterarà quan el pinso estigui dins el sac i per tant podria baixar a l’escala d’ingredients.

Una recomanació és la d’intentar fixar-nos amb les quantitats de carns deshidratades en els aliments per a mascotes. D’aquest manera podrem saber amb més exactitud la quantitat de carn present en el pinso un cop fabricat.

A moltes etiquetes podem veure carn de xai fresca (50%). Aquest valor probablement provoca que el primer ingredient sigui el xai. Un cop aquesta carn sigui processada probablement reduirà molt aquest valor i en molts casos baixarà a la llista d’ingredients.

De la mateixa manera passa si per exemple podem veure a una etiqueta carn de pollastre (o òbviament altres animals, això només és un exemple). En aquest cas ens pot resultar impossible saber si aquesta valoració s’ha fet abans o després de processar els ingredients. Per tant ens falta una mica d’informació per a poder determinar la qualitat real del producte.

  • L’analítica (proteïnes, greixos i d’altres)

Analítica pienso perros

Les proteïnes és una de les coses que moltes persones es fixen en un aliment. Aquest és un exemple també de possible marketing. Les proteïnes està clar que són molt importants en la dieta d’un gos o d’un gat però cal conèixer el seu origen. Cal que aquestes proteïnes siguin digeribles i per tant assimilables per l’animal.

Amb la llista d’ingredients i amb els coneixements que us hem facilitat podem determinar (fins a cert punt) quins són els ingredients principals que aporten proteïnes al pinso. Les que provenen dels ingredients càrnics són les de més valor biològic. A l’hora, les que provenen de cereals (per exemple) disposen de menys valor biològic i per tant no seran igual de beneficioses per l’animal.

En altres paraules i posant un parell d’exemple:

  1. En l’exemple 1 (u) podem tenir un pinso on l’ingredient principal és el moresc i el pollastre el trobem en tercer lloc. En aquest cas els nivells de proteïna són (per exemple) del 30%.
  2. En l’exemple 2 (dos) tenim un pinso amb pollastre deshidratat com a ingredient principal i un 28% de proteïna.

Hem de dir que són valors inventats en ambdós casos. Cal pensar que moltes persones es declinen per seleccionar el pinso de l’exemple 1 per la quantitat de proteïnes presents. Quan probablement la millor opció seria la de comprar el pinso amb pollastre com a ingredient principal tot i tenir menys nivell de proteïna. Això es deu a que la proteïna present serà més assimilable, digerible i d’un valor biològic superior.

Per últim ens agradaria indicar que els sub-productes d’animals disposen d’un valor biològic inferior que les carns normals.

Pinso amb cereals o sense cereals

  • Amb cereals o sense cereals (Grain Free)

El tema dels cereals en un pinso també és un tema del que es parla molt i en el que ens podem fixar. En moltes ocasions s’utilitzen certs cereals pel tema del midó (necessari per extorsionar el pinso). En altres ocasions aquest midó s’obté d’altres fonts que no són els cereals però que a l’hora són menys digestibles pel gos o pel gat.

És per aquest motiu que no ens hem de cenyir en buscar un pinso amb cereals o sense sinó que hem de tenir en compte moltes coses abans de triar-ho. Un pinso sense cereals no té perquè ser millor que un pinso amb cereals. Al final, la combinació de tots els ingredients, els nutrients, l’assimilació, el valor biològic,… són el que ens han de portar a determinar quin pinso hem de triar per a cada gos.

Per exemple podem parlar de l’arròs. Aquest és un cereal que es fa servir en moltes de les dietes hipoal·lèrgiques pels gossos o en dietes per a gossos amb intoleràncies a certs ingredients. Aquest s’utilitza perquè acostuma a ser un ingredient molt digerible per l’animal i en poques ocasions provoca intoleràncies o al·lèrgies.

Les quantitats d’aquests cereals i el tipus de cereal utilitzat també és una propietat que cal tenir en compte. Un excés de proteïnes dels cereals o de carbohidrats pot provocar per exemple sobrepès, diabetis,… i per tant s’ha de tenir en compte.

# El preu

No podem deixar mai aquest tema a part. Està clar que hem de tenir en compte les nostres possibilitats econòmiques a l’hora d’alimentar a un animal. Els pinsos molt barats acostumen a incloure més cereals i menys carns i és per aquest motiu que has de donar una dosis de pinso superior per a nodrir a l’animal.

Un pinso molt car no sempre és el millor. Cal tenir en compte els aspectes indicats en aquest article i en altres per a conèixer si un aliment pot ser adequat per l’animal i per a la nostra butxaca.

El preu del pinso per gos o gat és un aspecte que cal tenir sempre present.

# Resultats al gos

El gos serà el primer en indicar si un pinso l’hi va bé o no. Les grans quantitats de «caques» i la duresa de la mateixa ens poden donar moltes indicacions sobre com l’hi va el pinso al teu animal. Unes caques molt toves poden ajudar-nos a saber que ens estem passant en quantitats, que estem donant sobre del nostre menjar diari (no recomanat) o altres opcions.

Un canvi de pinso pot provocar diarrees. És per aquest motiu que cal fer la transició d’un aliment a un altre amb uns 7 dies aproximadament i de forma progressiva.

Com triar el pinso pel meu gos

# L’hi agrada el pinso al teu gos?

Està clar que hem de buscar un pinso que agradi al nostre animal. Es parla de palatabilitat a la combinació de gust i olor del pinso. Això pot determinar que l’animal es mengi l’aliment amb facilitat o que l’hi costi en excés.

També cal pensar en que hem d’alimentar al gos o gat únicament amb el pinso pensat per a ells. Si un animal sap que si no es menja el pinso després obtindrà menjar o sobres del dinar dels seus propietaris, aquest esperarà. Per tant sempre recomanem no realitzar aquest tipus de pràctiques ja que poden ser molt perjudicials per a la teva mascota.

Un pinso està totalment equilibrat. Administrar altres aliments poden desequilibrar aquesta dieta i per tant excedir-nos amb algun tipus de nutrient i perjudicar a la mascota.

Una alimentació de qualitat ajudarà al teu animal a estar més actiu, més feliç i a portar una vida saludable.