cops de calor en gossos

Cops de calor en gossos – Què és un cop de calor i símptomes

Els cops de calor en gossos és una problemàtica molt coneguda dins del món caní.

Hem de tenir en compte que els gossos no tenen un sistema molt eficient per a reduir la seva temperatura corporal. La manera que tenen d’aconseguir-ho és a través del panteix (o «jadeo») i a través dels coixinets de les potes (poc efectiu).

És per aquest motiu que resulta essencial conèixer què és un cop de calor en gossos i saber com es poden detectar per tal de poder salvar la vida a l’animal.

Tractar ràpidament aquesta patologia pot salvar-l’hi la vida. Per tant sempre recomanem visitar urgentment a un professional veterinari.

Com ja sabeu, nosaltres disposem de servei veterinari a Valls (en concret al C/Artesans 51 del polígon industrial).

# Què és un cop de calor?

Un cop de calor és l’augment de la temperatura corporal per sobre de l’habitual.

El cos dels gossos treballen a una temperatura determinada. Quan aquesta temperatura corporal augmenta excessivament el funcionament del seu organisme ja no és el correcte, i és quan el gos està patint un cop de calor.

La sang no transporta bé l’oxigen. Aquest oxigen és necessari per a que els teixits respirin. És a dir, que si els teixits no reben l’oxigen necessari pel seu funcionament aquests es moren.

Els gossos poden tenir fallos multiorgànics o puntuals. Habitualment, el més sensible és el cervell.

Però si, per exemple, es mora el teixit del fetge, l’animal tindrà un fallo renal. En aquest cas serà un fallo renal agut. Aquest problema pot acabar amb la vida del gos o l’animal pot sobreviure. En cas de sobreviure, l’hi poden quedar seqüeles i tenir un fallo renal crònic.

Possibles desenllaços dels cops de calor en gossos:

  • Que sigui un simple ensurt, en algunes ocasions (poques).
  • En la majoria dels casos és un pronòstic reservat. Pot arribar a provocar la mort del gos. O també pot provocar un problema crònic (Seqüeles cròniques).

# 7 Accions que poden provocar un cop de calor en gossos

#1 – Passejades en hores de calor excessiu.

Com ja hem parlat en altres ocasions, les passejades durant els mesos més calorosos de l’any han de realitzar-se a primera o a darrera hora del dia. Això és deu a que les temperatures en aquestes hores són les més baixes del dia i per tant l’animal ho agrairà.

Hem de tenir en compte que una passejada, per exemple,a  les 14:00h pot ser la pitjor decisió pel nostre gos. La calor i el sol d’aquestes hores poden ser un greu problema per l’animal. Com podem imaginar, aquestes temperatures unides al passeig poden provocar cops de calor als gossos.

#2 – Realitzar exercissis o sobreesforços en hores de temperatures elevades.

Perill altes temperatures gossosDe la mateixa manera que no recomanem passejar en hores intempestives, cal evitar realitzar segons quin tipus d’activitat física durant els mesos més calorosos. Hem de pensar en què una de les normes de l’esport amb gossos és la de realitzar les competicions en èpoques en les quals les temperatures són les ideals. En moltes ocasions, les competicions no s’inicien si la temperatura és superior als 12-13ºC.

Si els professionals de l’esport amb gossos tenen aquestes inquietuds, és perquè de no ser així podrien provocar greus problemes als gossos. En aquests mesos calorosos els gossos que competeixen estan de descans o realitzen sessions lleugeres de càrrega per tal de prevenir aquests temuts cops de calor en gossos.

És per això que cal reduir tant com podem l’activitat física i els sobreesforços dels animals a l’estiu. En cas de realitzar alguna sortida recomanem que sigui en hores on la temperatura encara ha de pujar o ja ha baixat.

#3 – Que l’animal estigui en un lloc tancat.

Deixar l’animal en llocs tancats i sense corrents d’aire pot ser el causant d’un cop de calor.

Cal evitar que l’animal estigui en una habitació tancat sense corrents d’aire. A més, cal proporcionar-l’hi un espai a l’ombra per tal que es pugui refugiar del sol.

Una habitació, una casa, una nau,… tancada hermèticament pot ser una sauna pel nostre gos i l’hi pot provocar greus conseqüències.

Des de Prozovalls recomanem evitar aquest tipus de situacions. L’animal ha de disposar d’un espai on l’aire es renovi, on es pugui moure còmodament i pugui buscar zones a les quals el sol no sigui directe. Cal evitar que l’animal estigui en zones on les temperatures puguin ser excessivament altes.

#4 – Deixar l’animal en zones exteriors i sense ombra.

Moltes vegades, per desconeixement, es poden deixar gossos en patis, terrasses, jardins,… on no hi ha espais amb ombra. Aquesta situació pot resultar també un problema per l’animal. Un cop de calor es pot produir quan l’animal disposa d’un espai en el qual està tot el dia en contacte directe amb el sol. Per molt que l’aire sigui renovat en tot moment (ja que es troba a l’exterior) si el sol és continu i directe pot ser problemàtic.

En aquests casos cal pensar i buscar la comoditat de l’animal com si ho féssim per nosaltres mateixos. Ens resultaria molt incòmode passar totes les hores diürnes del dia en contacte continu i directe amb el sol. Podria resultar un greu problema fins i tot per nosaltres.

Per tant, hem de proporcionar zones amb ombra per tal que l’animal pugui decidir si estar o no sota el sol directe.

#5 – Deixar al gos dins del cotxe.

Aquesta pràctica, per desgràcia, s’ha sentit últimament fins i tot a la televisió.

Gossos amb greus problemes dins de cotxes a causa de la manca de circulació d’aire i a les altes temperatures que s’hi generen. Aquestes actuacions han arribat, fins i tot, a provocar la mort de gossos.

Hem d’evitar deixar a l’animal dins el cotxe. Com ja hem dit, s’hi generen unes temperatures elevadíssimes que poden ser extremadament perilloses pels gossos. Aquestes temperatures poden ser les causants d’un cop de calor pels gossos i per tant els hi poden provocar la mort.

#6 – Que l’animal no disposi d’aigua per hidratar-se.

Aquest punt és bastant de lògica però ens agrada destacar-lo. Els animals necessiten disposar d’aigua en tot moment del dia. L’aigua ha d’estar a la seva disposició en tot moment. Hi ha animals als quals la regulació del pinso pot resultar necessària, ja que sinó poden tenir problemes. Però en el cas de l’aigua no hi ha dubte, els gossos han de disposar d’aigua en qualsevol moment.

L’aigua és un sistema d’hidratació essencial també per a nosaltres. Necessitem hidratar-nos de la mateixa manera que també ho necessiten els gossos. Encara ho necessiten més quan les temperatures arriben a ser molt elevades.

El gos ha de disposar d’aigua durant totes les hores del dia. És necessària pel seu benestar.

#7 – Hi ha certes races gossos que tenen predisposició a patir cops de calor.

Els gossos amb el morro curt (braquicèfals o «xatos») tenen predisposició a patir cops de calor.

Com indicàvem a l’inci d’aquest article, els gossos poden reduir la temperatura de dues maneres. Una d’elles és a través de la respiració i en el cas concret d’aquests gossos no els resulta fàcil.

Els gossos d’aquestes característiques respiren amb més dificultats que la resta i, per tant, també tenen més difícil reduir la seva temperatura corporal.

# Detectar un cop de calor en gossos – Símptomes

Aquesta petita llista és un resum dels símptomes més habituals que ens poden ajudar a detectar els cops de calor en gossos:

  • Panteix excessiu
  • Entrar en semicoma o coma.
  • Mucoses dels ulls i la boca vermelles.
  • Convulsions.
  • Vòmits o diarrees (no sempre que l’animal té aquests símptomes són sinònim de cop de calor del gos).